Inici     Manifest     Signar Manifest     Primers Signants     Reglament     FAQS

DEL PAPER I DE LES XARXES         

9 setembre 2023

Per què Catalunya no és independent?

Ferran Mascarell a El Món

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

El 27 d’octubre del 2017 es va proclamar la independència de Catalunya. Però mai es va fer efectiva. A partir d’aquell moment, es va aguditzar la repressió de l’Estat contra líders i activistes del Procés i va començar el trauma de no haver aconseguit l’objectiu que havia mobilitzat dos milions de persones per votar en el referèndum de l’1-O. Però per què va passar el que va passar el 27 d’octubre? Què havia passat abans, què ha passat després i què és el que ha de passar per tornar-ho a intentar?

Totes aquestes preguntes s’aborden en la sèrie de Ferran Mascarell Per què Catalunya no és independent? L’exconseller, exregidor i exdelegat del Govern de la Generalitat a Madrid ha estat dècades en la política i en la gestió cultural i això li ha permès observar molt de prop i interactuat amb personatges clau de l’Espanya i de la Catalunya de la segona meitat del segle XX i els primers vint anys del segle XXI.

 

L’enigma de la relació d’Espanya amb Catalunya

 

A través de les seves reflexions i de converses recordades i lectures analitzades, Mascarell s’aproxima al que anomena “enigma” de la posició de l’Estat espanyol respecte de Catalunya: per què Espanya mai ha escoltat Catalunya, per a què la vol i per què no està disposada a reformular una relació extractiva.

També repassa la trajectòria del catalanisme i l’esclat de l’independentisme i indaga en els errors comesos en aquest terreny, amb anàlisis que seran incòmodes per a líders encara vigents com ara Carles Puigdemont i Oriol Junqueras. En diverses entregues durant els dissabtes d’aquest estiu, en un moment en què l’independentisme és en una de les seves cruïlles, els textos de Ferran Mascarell en aquesta sèrie que publica El Món ens donen claus i pistes per interpretar el que ha passat i el que està passant sense autocomplaença i amb lucidesa.

 

Proemi: les preguntes que ens hem de fer (1)     8/7/2023

 

La veritat cal construir-la (2)     15/7/2023

 

La peculiar veritat dels homes d’estat de Madrid (3)     22/7/2023

 

Barcelona, 17 de juny del 2023: una qüestió d’estat (4)     29/7/2023

 

Catalunya es proclama independent, però l’Estat recupera la iniciativa (5)     5/8/2023

 

I ara què? Després del 27-O, el govern de l’Estat pren la iniciativa (6)  12/8/2023

 

El que va venir després del 27-O (7)     19/8/2023

 

Reprimir, judicialitzar, empetitir: “Acabareu tots a la presó” (8)     26/8/2023

 

 

Els errors dels darrers sis anys que l’independentisme ha de revisar (9)    2/9/2023

 

Independentisme: i ara què? Entendre bé on som i com cal actuar (10)    9/9/2023

 

 

9 setembre 2023

Cant del cigne plurinacional

Jordi Cabré a El Nacional

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Una nació sense sobirania és, em temo, exactament el que tenim ara: per tant, si es fes això, seria quelcom sincerament molt realista. Seria un retrat, una fidel instantània. “Sou una nació que no se'n pot anar”. Reconec el mèrit de l’hiperrealisme, però espero que vegin que aquest és precisament l’origen de la conflictivitat creada des del 1714, i que la llengua i la cultura van per una altra banda: la cultura i la llengua, en teoria, ja les tenim traspassades en exclusiva malgrat les intervencions judicials i administratives en contra. “Molt bé, doncs us blindem les competències en llengua i cultura”. Fins i tot això seria només una de les coses a tractar: dins de la condició indispensable d’absència de sobirania, per exemple, podríem disposar de ports i aeroports i poder posar-los el nom que nosaltres decidíssim? O és que té a veure amb la sobirania, un aeroport, quan n’hi ha tants al món que són de gestió local? Un altre exemple: la identitat. Puc no ser sobirà o independent, entesos, però aleshores puc ser català? Exclusivament? És a dir: puc pertànyer a l’estat espanyol i, en canvi, tenir reconeguda la nacionalitat catalana? Teòricament, això tampoc no trencaria sobiranies, sinó només identitats culturals. Un altre exemple: aquesta nació, com fan al Regne Unit, podria competir als jocs olímpics sota la seva bandera? O no són cultura, els esports, ministre Iceta?

La plurinacionalitat només és comprensible des d’una perspectiva confederal: és a dir, amb dret al divorci i amb lliure expansió de la diferència, tant des de dins, en competències, com arreu del món, en reconeixement. Si no es vol reconèixer formalment el dret al divorci perquè això resulta massa complicat en una mentalitat d’esquerres progressista espanyola, com a mínim haurien de despenalitzar-ne l’exercici. D’això, si no se n’ocupen ells, ja se n’acabaran d’ocupar les instàncies europees i també la realitat dels fets. Perquè sí, president Montilla: tornar-hi, hi podem tornar sempre. Només ho poden impedir provant de seduir com a mínim la meitat de l’independentisme amb una proposta “plurinacional” de debò. Jo els convido a intentar-ho. Honestament, penso que mereixen l’oportunitat. Només per una raó: perquè l’independentisme en conjunt, fins ara, tampoc no s’ha acabat de guanyar la independència.

27 juny 2023

"Dir que hem de votar perque ve el llop no es una bona estratègia"


Andreu Barnils entrevista Toni Rodon a "VilaWeb"

 

-La reacció dels partits politics, d'aquestes dies, sobre l'abstenció com la veieu?

—Això ja és més opinió de Toni Rodon, no de politòleg. Crec que s’han adonat que tenen un potencial votant que es vol abstenir. La reacció ha estat: “Heu de votar perquè ve el llop.” A mi m’agrada que els partits em diguin quin és el seu projecte de país. Votar a la contra no m’agrada gaire. Vull saber quines polítiques públiques faran, què faran amb la taula de diàleg, què faran amb el peix al cove versió segle XXI, etcètera. I, en general, una de les coses que sabem, en ciència política, és que les campanyes negatives tenen poc recorregut. Dir que heu de votar perquè ve el llop no és una bona estratègia. Acostuma a funcionar relativament poc. Per mobilitzar els teus necessites una altra cosa, més que no pas negativitat.

 

-Els efectes de l'abtenció, politicament, quins son?

—Això és un gran tema. Un és que les polítiques s’acaben fent, i acaben responent més, a les preferències d’aquells que voten que d’aquells que no voten. Per simplificar, si voten els rics, tindran les polítiques per a rics. Per provocar: les úniques persones que han mantingut el seu poder adquisitiu en aquest país en els últims anys són els pensionistes, que se’ls ha apujat la pensió. Per què? Perquè voten, és un bloc sòlid, que sempre vota.

 

-Descriviu-me que veieu, intuiu o sabeu d'aquesta campanya de vot abstencionista entre els independentistes?

—Jo diria que són gent que hi participa conjunturalment, i que ara decideix d’anar cap a l’abstenció. Fixa’t que la gran majoria és gent interessada en política, però passa que està emprenyada, està insatisfeta, que es diu. I aquesta insatisfacció els porta a fer una campanya política promovent l’abstenció. Si fossin abstencionistes conjunturals, serien desafectes. No són desafectes. Són insatisfets: estic emprenyat, tinc un interès per la política, vull canviar les coses, i m’abstinc per enviar un senyal.

29 maig 2023

28-M: apunts d’urgència
Joan B Culla a l"Ara"

Abstenció selectiva. Els actors polítics tendeixen a pensar que allò que fan i allò que diuen al llarg dels quatre anys anteriors no té conseqüències, o les té insignificants, a l’hora de sotmetre’s a l’escrutini electoral de fi de mandat. Concretament, devien creure que la baralla permanent, la desqualificació mútua entre Junts, ERC i la CUP d’aquests darrers temps, les greus acusacions de traïdoria i botiflerisme, no els passarien factura, o només en passarien als altres. I bé, no. Com no podia ser d’altra manera, el desànim, la desmotivació, el fastigueig de molts electors davant la manca de perspectives engrescadores, però sobretot davant tant de caïnisme estèril, s’han traduït en una caiguda de la participació especialment significativa a Girona (50,8%), a Vic (50%), a Manresa (48,4%), a Lleida (51,5%), a Tarragona (52%), etcètera; a un retraïment de milers i milers d’habituals votants nacionalistes que han fet efectiva l’advertència de "Si us seguiu barallant, la propera vegada us votarà la vostra mare".

Això ha castigat transversalment –amb totes les matisacions i les casuístiques que calguin– ERC, Junts i fins i tot la CUP, a desgrat del complex de superioritat moral dels cupaires. I ha contribuït a fer possible la victòria del PSC –amb un electorat molt més mobilitzat– a Tarragona, Lleida, Girona i en molts altres indrets. És significatiu, també, que l’èxit més emblemàtic de l’espai sobiranista hagi estat la victòria a Barcelona d’un Xavier Trias que s’ha presentat sota una marca personal, sense estridències i al marge del grotesc debat sobre qui és l’hereu i qui el liquidador del “llegat de l’1 d’Octubre”.

14 abril 2023

Quan tot es comença a entendre 
Gonzalo Boye a "El Nacional"

A nadie debería extrañarle la filtración de datos procedentes del procedimiento en el cual se investiga a Tsunami Democràtic. Criminalizar el derecho de protesta es también una característica de los regímenes poco democráticos, porque en las democracias de verdad, aquellas que no necesitan de adjetivos calificativos, manifestarse no es delito, ni mucho menos uno de terrorismo.

El miedo es libre y el uso que del miedo se hace es un arma no solo muy potente, sino que en algunos casos puede terminar siendo devastadora o de destrucción masiva, especialmente si se gestiona con la habilidad que las cloacas del Estado tienen para maniobras de ese tipo y se dirige en contra de personas que están en posición de tomar decisiones que afectan a muchas otras.

Insisto, más temprano que tarde, sabremos cuán efectiva ha sido la investigación penal no destinada al esclarecimiento de unos hechos delictivos, sino de unos hechos atípicos (no delictivos) para terminar condicionándolo todo a partir de coaccionar a quienes presuntamente estaban en la cúspide de la organización de la movilización.

14 abril 2023

Més inversió pública, menys impostos: Així seria una Catalunya sense dèficit fiscal

 

Blai Avià i Nóvoa a "VilaWeb"

Què podria fer la Generalitat si no hagués de suportar un dèficit fiscal d’un 8% del seu PIB anual? Catalunya tindria 18.650 milions d’euros addicionals per a reforçar l’educació, la sanitat o bé la inversió en infraestructures, de manera que l’economia catalana s’homologaria amb la dels països més rics del centre d‘Europa. Aquesta és una de les conclusions que es deriven de la jornada “El pressupost de debò: la Catalunya sense dèficit fiscal”,

Sense dèficit fiscal, segons els càlculs presentats, es podria augmentar el pressupost d’un 45% respecte del del 2021, fins a un total de 59.675 milions d’euros. Aquesta distància entre uns comptes amb dèficit i uns comptes sense dèficit s’eixampla molt més si tenim en compte el deute històric que l’estat espanyol manté amb Catalunya en matèria de finançament.

Què es podria fer, amb tots aquests diners? (...) La sanitat, per exemple, disposaria de 4.500 milions d’euros més (un 38% més que no enguany). Un altre sector que es beneficiaria (...) seria l’educació, amb 4.400 milions d’euros addicionals (un 55% més que no enguany). Quant a la inversió en infraestructures la fi del dèficit faria que l’administració catalana tingués 5.227 milions d’euros més per a obres públiques (un 67% més que no enguany)(...) L’absència de dèficit fiscal no tan sols permetria d’augmentar la inversió pública sinó també alleugerir la pressió fiscal sobre els contribuents.

… i aquí pagant el beure 
Salvador Cot a "El Món"

Després d’una dècada de catalanofòbia mediàtica portada a l’extrem pels mitjans de comunicació de Madrid i rodalia, és perfectament constatable que les opinions públiques catalana i espanyola tenen (...) ben poca connexió. Els símbols més visibles de la singularitat política catalana -com la llengua, el FC Barcelona o el sistema nacional de partits-, majoritàriament valorats a Catalunya, són percebuts a l’Espanya espanyola com una amenaça fins i tot a nivell popular, de carrer. 

L’últim episodi (de moment) ha estat l’execució i posterior cremació per segona vegada, dels ninots que representaven els exiliats catalans a Alfaro, a la Rioja. Una acció simbòlica (...) com a “Festa d’Interès Turístic” per part d’aquella comunitat autònoma.

La paradoxa és que Alfaro viu, en gran part, del vi i de l’enoturisme i un dels seus mercats principals és… Catalunya 

Se’n foten dels clients i, aquí, pagant el beure.

10 abril 2023

© 2022 MXI - ES RESERVEN TOTS ELS DRETS