Inici     Manifest     Signar Manifest     Primers Signants     Reglament     FAQS

53è COMUNICAT   ACTA DE LA REUNIÓ DE CLOENDA DE LA FASE                                                                                            DELIBERATIVA
QUEDA APROVAT EL FULL DE RUTA AMB L'ACCEPTACIÓ DE LES ESMENES QUE ES MANTENIEN VIVES

18 de maig de 2024. Centre Cívic Urgell, Barcelona

 

Objetius: Mobilització, protecció efectiva del territori, creació de les condicions per instaurar i mantenir la República i generació del moment per instaurar-la

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fins que no s'aconsegueixi el referèndum acordat continua sent vàlid el del 2.017

 

 

 

 

Es crea el Secretariat Provisional que exercirà les seves funcions fins el proper mes de novembre.

10:30. Carme Sansa obre l’acte de la jornada i anuncia la mesa formada Jaume Marfany, president, Alícia Casals, secretària d’acta i Lluís Sobrevía, secretari de paraules. 

 

Jaume Marfany situa l’acte d’avui en el context de la situació política resultat de les darreres eleccions. Planteja si hem arribat a fons i és el moment de remuntar. Es refereix als factors que hi ha favor i en contra d’aquest moviment. Comenta que comparat amb 13 anys enrere ara tenim organització i menciona els grans passos avançats, però també com s’ha reculat darrerament. Cal treballar doncs amb les expectatives actuals i treballar amb l’experiència guanyada i els condicionants actuals. 

 

Exposició de com anirà la sessió

 

Carme Sansa explica què és el MxI, una associació per guanyar la independència que comença amb la Plataforma pel Dret de Decidir i que guanya força amb les consultes als municipis catalans a patir del 2009. MxI neix el 30 d’abril del 2011 d’on surt el primer Full de Ruta i la fundació de l’ANC. 

 

Debat Esmenes al Full de Ruta

 

Jaume Marfany explica el procés d’elaboració del Full de Ruta que avui tanca el debat. 

 

La comissió d’esmenes ha estat formada per cinc persones: Lluís de Carreras, Jordi Manyà, Mireia Juanola, Rosa Maria Quintana i Pere Oriol Costa. 

 

A continuació es passa a debatre les esmenes presentades que encara no s’han transaccionat amb la comissió. S’han conservat com a vives les que tenen caràcter polític fetes després de les eleccions al Parlament, la resta, un cop valorades s’han retornat i acabat acceptant o no amb els propis proposants. Es proposa que siguin debatudes i aprovades, o no, en bloc. Pere Puges exposa el bloc d’esmenes que ell mateix ha presentat.

 

Exposa la primera esmena basada en els possibles escenaris del resultat de les eleccions i que ha de passar per una estratègia unitària i com han anat pujant i baixant el nombre d’independentistes convençuts. S’obra un torn de paraules on intervenen: 

 

Ignasi Roda proposa no posar terminis en el referèndum perquè en general no es compleixen. 

 

Jordi Millà demana què passarà si cal fer noves eleccions amb els terminis proposats. 

 

Ramon Munné demana sobre el procediment de presentació de les esmenes. 

 

Es decideix passar a comentar totes les esmenes abans de debatre i aprovar-les totes en bloc. Es plantegen els diferents escenaris resultat de pactes o no, les condicions per aconseguir una unitat estratègica, el que motiva per seguir sent-hi com a moviment. Considera que si no s’aconsegueix el referèndum acordat, segueix sent vàlid el de 2017. El full de ruta segueix la dinàmica i a grans trets les consideracions fetes contemplen els següents aspectes.

  1. Si repetim eleccions cal preveure possibles pactes d’unitat nacional PSC-PP per impedir govern independentista. Per això l’opció nacional catalana progressista mencionada (PSC-Junts-ERC) és dolorosa però podria ser una tàctica necessària per aconseguir avançar durant els anys encara autonomistes. 
  2. Tàcticament demanar canvi de constitució que fracassarà, pot ser útil a nivell internacional. 
  3. Si fallen les negociacions amb l’estat pot convenir incloure altres autonomies, País Basc i Galícia per exportar el problema a tot l’estat. 
  4. Cal també preveure si cal afrontar un nou 155.

 

S’obra el torn de paraules: 

 

Ignasi Roda comenta que no ha fet esmenes perquè la política ens superava. Proposa acceptar les esmenes per qüestió de temps. 

 

Albert Frago pregunta sobre la viabilitat del govern d’unitat nacional PSC-Junts-ERC 

 

Ramon Falcó comenta que acceptar PSC és una gran renuncia, prioritza noves eleccions 

 

Ramon Munné està d’acord en aprovar el full de ruta que serveix per planificar i encara que l’opció PSC-Junts-ERC sorprèn, no implica renunciar a les altres 

 

Joan Contijoch. Recolza els comentaris fets 

 

Jordi Villà qüestiona aprovar un full de ruta atès que es necessita conèixer el present que no coneixem prou. El full de ruta es va quedant obsolet. 

 

Atès que no hi ha hagut temps de presentar prèviament aquestes esmenes, Pere Pugès proposa aprovar el full de ruta actual i aprovant provisionalment les esmenes presentades, deixant un temps per ratificar-les o no amb la comissió d’esmenes per transaccionant-les amb els nous proposants que pugui haver. 

 

Remarca també que ésimportant no dependre tant com a moviment dels partits i que cal tornarlos a condicionar. Remarca també que els partits coneixen els moviments i els actes de MxI doncs se’ls informa regularment. 

 

Ligia Espejo remarca que el referèndum hauria de tenir resposta binària. Es parla que les converses a Ginebra contemplen altres opcions. Comenta també que si governa Illa desapareix Puigdemont

 

Lluís Llobet, vol afegir la possibilitat de contemplar que un govern espanyolista podria obrir la porta a fer moviment únic de tots els països catalans, considerant la situació que Balears i València pateixen actualment. Pere Puges respon que anar tots junts seria més difícil i sembla millor començar per Catalunya i després treballar per unificar la nació. La nostra nació és els Països Catalans. També aclareix que en un escenari que no ens acosti a la independència no hi treballaríem. 

 

Jordi Manyà, de la comissió d’esmenes, diu que demana l’aprovació, necessari per treballar i deixant els punts provisionals de les esmenes que es tancarà el dia 1 de juny per part de la comissió d’esmenes. 

 

Es tanca aquest punt i es voten de forma provisional les esmenes del punt 8. 

 

El resultat és: A favor: 66 En contra: 0 Abstenció: 8

 

Presentació Full de Ruta 

 

Paquita Puig fa la presentació del full de ruta. 

 

Visió: Remarca que la consecució de la independència només és possible de forma unitària. 

 

Missió : Cal coordinació i confiança 

 

Objectius: Mobilització, protecció efectiva del territori, crear condicions per instaurar i mantenir la república, i generar el moment per instaurar-la. 

 

Actors: La clau, la força de la gent. El Consell per la República ha de continuar. Partits polítics independentistes en totes les institucions. 

 

Escenaris 

 

Jaume Marfany presenta escenaris: 

 

1. Marc d’acord amb l’Estat espanyol per al Referèndum 

2. Si falla o retarda massa, mantenir els resultats de l’1 O 

 

Descans de 15 minuts


Secretariat Provisional 

 

Es passa a decidir que siguin 23 persones que formaran part del Secretaria provisional tot i que inicialment s’havia considerat que fossin 18. Aquest secretariat actuarà fins el novembre. S’aprova per unanimitat. 

 

Els membres són: Màrius Calvet Navarro, Dani Carulla Noguera, Alicia Casals Gelpí, Joan Contijoch Amill, Pere Oriol Costa Badia, Joan Fonollosa Guardiet, Josep Ferrer Llop, Ricard Gené Casals, Mireia Juanola, Roser Loire i Fernàndez, Joan Matamala i Alzina, Jordi Manyà Martínez, Manuela Matzeu Sanna, Ramon Munné Esteban, Oriol Izquierdo Llopis, Francesc Llobet, Pere Pugès i Dorca, Joan Puig Cordon, Rosa M. Quintana Tomàs, Joan Carles Roca Girabau, Xavier Vidal i Canelles, Enric de Vilalta Pach, Lluís Sobrevia i Vidal 

 

S’indiquen també les persones i funcions de cada front de treball d’aquest secretariat, tot i que resta obert a canvis en la primera reunió: Front polític, front social, front institucional, front internacional, front projectes de país i front econòmic.

 

Fases de treball 

 

Forma de treball per projectes i organització seguint les següents fases:

 

1. Reagrupament de forces 

2. Creació condicions adequades fins el desenllaç 

3. Desenllaç, després de guanyar el referèndum o creades les condicions 

4. Procés Constituent a partir del govern provisional, amb procés participatiu 

5. Normalització amb els objectius: Funcionament del país, reconeixement internacional i negociacions amb Espanya pel repartiment d’actius i passius. 

 

Metodologia 

 

A seguir en el marc del Full de Ruta

 

Calendari: 1 Octubre 2027 límit per fer referèndum o haver generat les condicions 

 

Cada actor treballa d’acord amb el seu rol al full de ruta. El full de ruta és essencial per la unitat estratègica. 

 

Es vota el full de ruta que serà presentat a la resta d’entitats independentistes per fer front comú. Vots favor 64, Vots en contra 0, Abstencions 4 

 

Presentació acte final de la 2na Conferencia 

 

1. Fer pública la proposta de Full de ruta de país 

2. Tancar la fase de Reagrupament de forces 

3. Iniciar la fase de Creació de les condicions adequades 

4. Posar en marxa l’estructura de Projectes i Fronts 

5. Obrir la inscripció a participar en els diferents projectes 

6. Fixar el calendari de treball 

 

Es preveu poder fer el tancament del 2n congrés al voltant de l’1 O de 2024 

 

Es fa crida a voluntaris a redactar el Manifest 

 

13:40 Es tanca la sessió 

 

HO TORNAREM A FER, PERÒ AQUESTA VEGADA HO FAREM BÉ

© 2022 MXI - ES RESERVEN TOTS ELS DRETS

Necesitamos su consentimiento para cargar las traducciones

Utilizamos un servicio de terceros para traducir el contenido del sitio web que puede recopilar datos sobre su actividad. Por favor revise los detalles en la política de privacidad y acepte el servicio para ver las traducciones.