Inici     Manifest     Signar Manifest     Primers Signants     Reglament     FAQS

51è COMUNICAT   NOUS ESCENARIS
 
ELS ACORDS DE JUNTS I ERC AMB EL PSOE CONDICIONEN L'ACTUAL DEBAT SOBRE EL FULL DE RUTA

 

 El primer beneficiari de la divisió independentista pot ser el PSOE

 

 

 

 

 

El Full de Ruta assenyala la necessitat d'una estratègia compartida per tots els actors de l'independentisme

 

 

 

 

 

 

La situació de divisió ens obligarà a treballar en dues línies d'actuació

 

 

 

 

 


De moment hem aconseguit ampliar l'escenari de la batalla a Madrid
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Els acords subscrits entre cadascun dels dos grans partits independentistes i el PSOE per facilitar la investidura del seu candidat a president del govern espanyol, dibuixen un complex escenari polític que condiciona el debat que estem fent entorn del projecte de Full de ruta de la 2a Conferència Nacional per l’Estat propi (www.mxi.cat).

 

Els dos documents confirmen les grans diferències estratègiques entre els dos principals partits independentistes que s’han anat posant de manifest sobretot des de l’octubre de 2017. Tot sembla indicar que entrarem en un període de negociacions simultànies que poden posar encara més de manifest aquestes diferències. De moment, però, el principal beneficiat de la divisió independentista pot ser-ne el PSOE.

 

El projecte de Full de ruta que està a debat parla de la necessitat d’una estratègia compartida de tots els actors del moviment independentista i senyala les dificultats per aconseguir-ho, entre les que cal tenir en compte les relacions entre les cúpules d’ambdues organitzacions, marcades per un reguitzell d’enfrontaments, públics i privats, que va començar en la primera etapa del procés i que només va tenir uns mesos de treva amb el relleu a la presidència de la Generalitat, l’any 2016. 

 

Si els acords signats ens acosten o allunyen de l’objectiu final, de la independència nacional, només ho sabrem més endavant. Ara ja tampoc sabrem si hagués estat millor forçar la repetició electoral. El que sí sabem és en quin escenari polític haurem de treballar els propers mesos i, probablement, anys. 

 

El Full de ruta haurà d’adaptar-se a aquesta nova situació i centrar-se en els nous escenaris que es poden produir a partir d’ara. No obstant això, en la feina concreta ambdós documents incideixen, en general, en projectes diferents i, per tant, podrien resultar complementaris si s’acaba acceptant una estratègia compartida. L’escenari polític només és un dels escenaris on hem d’actuar i l’existència de dues estratègies tant divergents obligarà, sens dubte, a contemplar dues línies d’actuació del moviment independentista, buscant l’acord per confluència o per la fallida d’un dels dos contendents.

 

De moment, però, ja hem aconseguit un dels objectius fixats en aquest Full de ruta: la batalla ja no es produeix en territori català, ja l’hem traslladat a Madrid. Si un dels projectes tenia com a objectiu debilitar l’adversari, anem pel bon camí. Però no ens equivoquem, aquest només és un dels 22 objectius concrets del Full de ruta. Ens hem d’organitzar i treballar molt i bé per consolidar aquest objectiu i assolir els altres.

Comencem a analitzar com tenim els altres escenaris en els que ens tocarà moure’ns els propers anys, especialment el que correspon a la societat civil. Els partits polítics ja han dibuixat el seu. Sabem on volem arribar, però el camí és dur i costerut. El Full de Ruta marca el trajecte. Guardem queixes i lamentacions al calaix i activem-nos.

 

13 de novembre de 2023  

  

© 2022 MXI - ES RESERVEN TOTS ELS DRETS

Necesitamos su consentimiento para cargar las traducciones

Utilizamos un servicio de terceros para traducir el contenido del sitio web que puede recopilar datos sobre su actividad. Por favor revise los detalles en la política de privacidad y acepte el servicio para ver las traducciones.